Таг Архива: волк орел

Науката заостанува како здравствени проблеми се појават во близина на гасни полиња

Извор: Propublica

На летна вечер во јуни 2005 година, Сузан Валас-Babb излезе во полето на соседот во близина на нејзиниот ранч во западните Колорадо да се затвори ров за наводнување. Таа паркирани по набразден со двоен песна, излезе од неа камион во ниско-прицврстена сонце, зеде длабок здив и се распадна, несвесното.

Природен гас и еден пар на складирање гориво седна помалку од половина километар подалеку. Подоцна, по Валас-Babb дојде и бараше одговори, заменик на шерифот и 'реков дека резервоар полн со гас кондензат-течна јаглеводороди добиени од процесот на производство-се прелеа и во друг резервоар. Гасови мора да летна кон полето, каде што работела, тој suggested.The следното утро Валас-Babb беше толку болна таа едвај можеше да се движи. Таа повраќаа неконтролирано и страдаше експлозивни дијареа. А високите болка застрелан до бедрото. Неколку дена таа развиена гори осип, кои се опфатени нејзиниот изложени на кожата, а потоа лезии. Како недели поминаа, во секое време отиде на отворено, нејзините симптоми се влоши. Доктор Валас-Babb почна да се сомнева дека бил отруен.

"Зедов да носи респиратор и да пливаат очила надвор да имаат тенденција да моите животни", изјави Валас-Babb. "Јас затвори мојата куќа и добив климатизер кој само ќе се рециклира воздухот и не дозволувајте било свеж воздух во".

Симптоми Валас-Babb го отсликуваат оние пријавени од страна на неколку други лица кои живеат во близина на нејзиниот ранч во Падобран, Colo., А од страна на десетици жители на заедниците во земјата кои го виделе најобемно природен гас дупчење. Хидраулични распадне, заедно со други процеси кои се користат да копаат бунари, генерира емисии и милиони литри на опасен отпад, кои се фрлени во отворено јами. Јами биле прикажани да излегуваат во јавноста во подземните води и, исто така, им даде исклучи хемиски гасови како течности исчезне. Најчестите поплаки на жителите се респираторните инфекции, главоболка, невролошки оштетувања, гадење и осип на кожата. Поретко, тие се пријавени повеќе сериозни последици, од спонтани абортуси и тумори на бензен труење и рак.

ProPublica испита владините извештаи за животната средина и приватни тужби и интервјуирани голем број жители, лекарите и toxicologists во четири држави-Колорадо, Тексас, Вајоминг и Пенсилванија, односно се дупчење жаришта. Нашиот преглед покажа дека случаи како Валас-Babb се вратиме една деценија во делови од Колорадо и Вајоминг, каде дупчење се одржува со години. Тие се само почнуваат да се појавуваат во Пенсилванија, каде што Маркел Дупчење на шкрилци бум почна сериозно во 2008 година.

Продолжи со читање